nedeľa 24. mája 2015

Zdravý životný štýl - Čo pre seba robím ja?

Ahoj,
po dlhšom čase (za ktorý ste ma bombardovali pripomienkami toho, že mám niečo napísať) sa konečne ozývam. Rozhodla som sa napísať článok, ktorý už dlhšie plánujem a vy ho odo mňa už istú dobu žiadate. Ako ste z nadpisu sami usúdili, bude to článok o zdravom životnom štýle a o všetkom, čo sa ho týka. Je to písané z môjho pohľadu, takže nemusí byť všetko úplne správne, ani vám to nemusí vyhovovať. Ak budete mať nejaké otázky, dotazy, rada ich nájdem v komentároch :)

Čo pre seba robím ja?

Už odmalička zbožňujem zeleninu a ovocie, takže tu problém naozaj nikdy nebol. Zbožňovala som aj sladkosti a podobné veci, no odkedy som skoro pred rokom prešla na vegetariánstvo a tým pádom začala jesť zdravšie a vyváženejšie, potreba nezdravého sa u mňa rapídne znížila. Občas mám na nejaký ten umelý, nezdravý cukor chuť, ale to je v poriadku. Stravujem sa celkom zdravo.


Vodu som vždy zbožňovala, no v poslednej dobe na ňu zabúdam. Mám plnú hlavu kopy iných vecí a tak ma koľkokrát ani nenapadne napiť sa. A tak som si stiahla do mobilu aplikáciu presne na toto. (Je ich veľa, no mne najviac vyhovuje Water my body). Táto aplikácia mi pripomína, že mám piť a tak isto mi aj počíta čo všetko som už vypila. Viac-menej dodržujem pitný režim.


Spánok je niečo neuveriteľne úžasné. Spím veľmi rada, irituje ma, keď som cez školský týždeň hore dlhšie ako do desiatej. A neznášam, keď som na počítači po desiatej, nezvládam to. Spávať chodím skôr (keď som naozaj, naozaj unavená, tak aj o siedmej) a potom môžem aj skôr vstať. Ešte pred cca pol rokom som neznášala skoré vstávanie, no teraz ho zbožňujem. Na to nadväzuje aj ďalší bod. Väčšinou spím dostatočne dlho.


Naozaj som sa zamilovala do behu. Nemám bohvieakú kondičku, výdrž ani nič podobné, ale baví ma to. Nie som bežkyňa telom, ale bežkyňa srdcom. Snažím sa, trénujem, nech mám lepšiu kondičku, nech lepšie dýcham, nech som zdravšia, rýchlejšia... Stále sa prekonávam. A nevýslovne ma to baví. Ráno si privstanem o hodinku a idem si zabehať. Potom sa poriadne naraňajkujem, osprchujem, oblečiem, pripravím do školy a idem na autobus. Je to skvelý štart, skvelé nabudenie do nového dňa. Pri behu sa mi prečistí hlava, tie milióny myšlienok sa zrazu zmiznú. A je tu len sústredenie. Sústredím sa na nohy, na dýchanie, na okolie... A viete čo je naozaj úchvatné? Beh v daždi. Vyskúšajte to. (Mimochodom - odporúčam si prečítať knihu Bežať ako dáma, je naozaj skvelá). Chodím behať.


Keď môžem, tak idem peši. Ráno zídem tých 8 poschodí radšej po schodoch. Zo školy sa prejdem. V škole sa tiež prechádzam, po chodbách. Keď je pekne, zoberiem foťák a idem von. Vyberám si zdravšie alternatívy.


Ďalší z mojich objavov je basketbal. A tak isto ako pri behu - síce v ňom nie som nejak úžasne dobrá, no baví ma. Zbožňujem kolektívne športy a basketbal je naozaj skvelý výber. Zvlášť, keď sú tam takí skvelí ľudia, s ktorými je vždy zábava. A keď už sme pri tom pohybe - konečne som sa vrátila k niečomu, čo už od malička zbožňujem. Kone a jazdenie. Je to naozaj skvelý, no náročný šport. Ale ja sa snažím. Trénujem.



A v neposlednej rade - zabávam sa, som optimistická, netrápim sa... Načo mám všetko riešiť a zaťažovať sa tým? Predsa len som ešte len dieťa a tak si to užívam. Nemusím riešiť existenčné problémy, finančné problémy, zdravotné problémy... Robím čo ma baví. Som zdravá a šťastná a tak sa mi to páči. Udržujem si psychické zdravie.


Páčil sa vám článok? Chceli by ste aj nejaké rady ohľadne zdravého životného štýlu? Čo pre seba robíte vy? 

4 komentáre:

  1. Super článok, úplne ma inšpiroval tvoj postoj a veľmi sa mi páči tvoj štýl :) Prajem ti udržať si ho čo najviac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný článok. :) Páči sa mi, že si tam napísala svoj postoj a máš pravdu. :)
    Leuš Lifestyle

    OdpovedaťOdstrániť