streda 31. decembra 2014

Ako na vyrážky

Ahojte krásky! Ako prvé by som vám chcela zaželať krásny koniec prázdnin a nech sa vám v novom roku splní všetko čo si želáte. Po dlhšej dobe som konečne dostala nápad a mám aj čas a chuť písať. No nejdeme sa zdržovať a hurá na to!



Som si istá, že každá z vás má, mala alebo bude mať nejaké tie vyrážky, inak povedané, akné. Akné je jedno z najčastejších kožných ochorení, ktoré sa prejavuje najčastejšie v období puberty a je spôsobené kožným mazom. O tom, ako vzniká, sa možno dočítať takmer všade, no spôsoby, ako sa zaručene akné zbaviť, už tak ľahko nenájdete. V prvom rade je nutné pochopiť, že akné a jeho tvorba má dvoch vinníkov. Prvý vinník sú hormóny. Myslím, že to nikoho neprekvapilo.  A druhý vinník? Nuž, to ste vy sami. Je to tak. Akné nespôsobuje len kožný problém, ale aj problém s estetickosťou tváre, a nemalý psychologický problém. A čím viac sa tým trápite, tým viac sa vaše akné zhoršuje. Čím viac sa zhoršuje, tým viac sa tým trápite. Je to začarovaný kruh. A ako sa akné zbaviť? Pripravila som si pre vás niekoľko bodov, ktoré vám v tomto smere pomôžu.


1. Žiaden stres. Stres ovplyvňuje hormonálnu tvorbu a tým pádom podporuje tvorbu akné.  Žiť bez stresu, pokojný život, bez zbytočných hlúpostí, bitiek, naháňačiek… to je prvý krok. A verte mi, nebudete mať len menej problémov s akné, ale budete šťastnejšie a budete mať menej problémov všeobecne.

2. Zdravý životný štýl. Pri konzumácií viac ako 300 gramov chipsov sa do polhodiny na tvári môže vytvárať mastný pot. Fakt, ktorý sa nedozviete zrejme nikde, jedine ak by ste to sami otestovali. To isté pri prejedaní údeným mäsom, mastným mäsom a rôznymi čokoládami apod. Jedlo sa vstrebáva nie len do tela, ale prechádza až k pokožke.

3. Čisté vlasy. Možno sa vám to nezdá, no aj mastné vlasy majú vplyv na tvorbu vyrážok. Je celkom jedno, či ide o vlasy krátke, alebo dlhé. Denne si vo vlasoch rukami prejdeme niekoľko krát. A potom si rukami (na ktorých sa nám zachytí mastnota z vlasov) chytíme tvár. Mastnota z vlasov vám takýmto spôsobom upcháva póry a podporuje tvorbu vyrážok. Starostlivosť o vlasy je preto jednou z podmienok, ktoré musíte splniť, ak chcete akné obmedziť.

4. Hygiena. To je snáď každej z vás jasné. Tvár je v tomto období problémová. S tým nič nenarobíte a pokiaľ patríte medzi obete akné, je nutné sa zamyslieť, či trpieť pre vzhľad, alebo obetovať chvíľu v kúpeľni. Lekári neodporúčajú mydlo, lebo vysušuje pokožku. Niektorí mladí ho naopak odporúčajú, lebo práve tým, že vysušuje pokožku, obmedzuje tvorbu akné. Je na vás, podľa ktorého tvrdenia sa budete riadiť. V každom prípade je nutné si tvár umývať. Umyť si ju je potrebné vždy, keď že ste sa spotili, či zašpinili. (Viac TU)

5. Vytláčať či nevytláčať? To je diskusia na dlho. Skrátene, môj názor je taký, že vytlačiť treba to čo vytlačiť ide a čo nejde, nechať tak. No vytláčajte len biely hnis! Akonáhle začne z vyrážky tiecť krv alebo taká priesvitná tekutina, ďalej vyrážku nevytláčajte a opláchnite ju vodou. Vzápätí nasleduje ďalší krok.

6. Dezinfikácia. Dezinfekcia je nutnosť. Vytlačené vyrážky vydezinfikujte a ich okolie taktiež. Prečo? Práve vytláčaním poškodená a narušená pleť býva často vynikajúcou pôdou pre baktérie.

7. Stop fajčeniu a drogám. Cigaretový dym, rovnako ako dym z akejkoľvek inej látky znečisťuje pokožku. A drogy? Tie pôsobia na hormonálnu sústavu. Nehovoriac o neuveriteľnom neprirodzenom zásahu do organizmu, drogy nepriaznivo ovplyvňujú akné, môžu   dokonca spôsobovať permanentné poškodenie pokožky.

8. Kozmetika. Skúšajte rôzne prípravky a všímajte si, ako pôsobia na vašu pleť.

9. Vyrážky nechytať! Nechytajte si tvár každých 5 minút. Na vašich rukách sa držia nečistoty a maz, vašej pleti to veľmi neprospieva.

10. Kožný/á lekár/ka. Ak sa vaše akné priveľmi zhoršilo, alebo jednoducho potrebujete poradiť, zájdite za kožným/nou. Nie je to hanba a lekár/ka vám ochotne pomôže.

Dúfam, že sa vám môj článok páčil :) Prajem krásny rok 2015!

- S pozdravom, vaša Betka :)

4 komentáre: