pondelok 6. júla 2020

Čo je kyberšikana a čo na ňu platí?

Čím ďalej, tým väčšia časť našich životov je silno prepojená s modernými technológiami, obzvlášť s online svetom. Toto má množstvo výhod, no netreba zabúdať na to, že do online priestora sa neprenášajú len pozitívne časti reality.

Social media, cyberbullying, and free speech: School districts ...



Čo je kyberšikana?
Je to forma šikany využívajúca moderné prostriedky - či už za pomoci internetu (e-maily, súkromné správy, komentáre...) alebo formou SMSiek či obťažujúcich telefonátov. Je to teda napríklad dlhodobé zámerné urážanie, vyhrážanie, odhaľovanie intímnych informácií, tvorba falošných profilov pod identitou danej osoby či iné obťažovanie.

"Boj" s kyberšikanou môže byť často ešte náročnejší ako s tou "staromódnou", pretože napriek faktu, že v kyber svete je možnosť nejakého používateľa si zablokovať, nie je veľmi náročné vytvoriť si nový profil či vystupovať anonymne. Na rozdiel od tej "klasickej" môže byť na obeť útočené v podstate 24 hodín denne a častokrát je pre autority, ktoré by mohli a mali situáciu riešiť (rodičia, učitelia) ešte náročnejšie si všimnúť, že sa niečo takéto deje. 

Aké môže mať kyberšikana následky?
  • Emocionálne problémy (vrátane depresie, úzkosti, nízkeho sebavedomia či stresu)
  • Horšie výkony a uspokojenie v školskom prostredí (ako pre obeť, tak i pre agresora)
  • U obetí kyberšikany je veľká pravdepodobnosť, že budú šikanované i v realite
  • U agresorov sa zvyšuje šanca, že budú sami kyberšikanovaní a naopak u obetí zas šanca, že sa samé stanú agresormi
  • Obete kyberšikany čelia zvýšenému risku samovražedných myšlienok, ako aj pokusov
Čo robiť, ak zažívam kyberšikanu?
  1. Najlepším riešením je prevencia a teda sa kyberšikane vyhnúť ešte pred tým, ako ju zažijem. Ako? Skvelým spôsobom je dať si pozor na nastavenia súkromia. Ak nikto okrem mojich priateľov nemôže vidieť moje príspevky a kontaktovať ma, pravdepodobne ma nik nezačne kyberšikanovať. A keď už začne, odstránim si danú osobu spomedzi priateľov.
  2. Čo ale robiť, keď si už kyberšikanu zažívam? Výhodou platform, na ktorých kyberšikana prebieha je to, že agresora môžeš zablokovať a nahlásiť. Ako som už spomínala, dá sa to obísť, to však neznamená, že to nepomôže. Určite sa necíť zle, ak niekoho nahlásiš, táto možnosť existuje na ochranu používateľov a teda aj teba.
  3. Ďalšou výhodou týchto platform je aj to, že si môžeš činy agresora ľahko zdokumentovať - poscreenshotuj a ulož si všetky správy či príspevky, ktorými na teba útočil. V neposlednom rade to niekomu ukáž - niekomu, komu dôveruješ a bude ti môcť pomôcť.
Ak ťa zaujíma viac, určite sa pozri na stránku CyberHelp, nájdeš u nich napríklad aj zoznam kontaktov, na ktoré sa môžeš obrátiť, ak potrebuješ pomoc.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára