pondelok 6. júla 2020

6x áno bezpečiu!

V predošlom príspevku som načrtla aj tému bezpečnosti na internete, ktorej som sa rozhodla venovať celý ďalší článok a teda, tu je. Určite som v ňom neobsiahla všetko a rozhodne odporúčam si k tejto téme vyhľadať viac, no verím, že aspoň ako nejaký základ to poslúži (a ideálne pomôže) aspoň pár ľuďom. Prajem príjemné (a bezpečné) čítanie!

Cyber Security - 82 Free Stock Photos - Image Collection by ...

1. Keď sa povie "bezpečnosť na internete", mnohým ľuďom ako prvé napadnú práve heslá, nuž som sa rozhodla začať s týmto. V prvom rade by som sa rovno chcela zbaviť mýtu o tom, ako vyzerá silné a kvalitné heslo. Rozhodne mu nestačí 6 písmen, no nemusí vyzerať ani ako náhodne vygenerovaný počítačový kód. 

Ako si teda vytvoriť silné, no ľahko zapamätateľné heslo?
Jedným z príkladov môže byť, že si vymyslíš vetu, ktorá sa ti bude ľahko pamätať, no prípadný hacker si ju s tebou len tak ľahko nespojí (napríklad veta "Volám sa Betka" by na moje heslo nebola vôbec vhodná) a potom si z nej jednoducho sprav skratku a pridaj náhodné číslo. Samozrejme nezabudni využívať veľké i malé písmená! 
Môže to vyzerať nejak takto:
Moja veta je: Červený kôň má rád Slovinsko. A heslo, ktoré si pomocou nej vytvorím bude zas            vyzerať takto: ČeKMaRSlo83
Hotovo! 

Vytvorila som si heslo, ktoré je silné, ľahko zapamätateľné a nedá sa so mnou len tak            ľahko spojiť!

bezpecnost-na-internete-heslo

Častokrát sa však stáva, že používame to isté heslo na viacero účtov, čo rozhodne nie je bezpečné. Nechce sa ti ale zapamätávať si množstvo dlhých hesiel? A čo takto vyskúšať si password manažéra? Password manažér je aplikácia, do ktorej si môžeš uložiť všetky svoje heslá (v niektorých prípadoch napr. aj číslo kreditky, adresy a podobné citlivé informácie) a ak sa k nim chceš dostať, stačí použiť jedno silné tzv. master heslo. Môže to znieť trochu riskantne, koniec koncov, ako všetko, aj password manažér má svoje negatíva (ak ťa niekto hackne, má všetky tvoje heslá naraz, ak zabudneš jedno heslo, zabudneš vlastne všetky), no povedzme si pravdu, verím, že dovoľuješ svojmu internetovému prehliadaču, aby si zapamätal aspoň niektoré tvoje heslá a teda, password manažér je rozhodne bezpečnejší (a ťažšie hacknuteľný), ako taký Google Chrome. Dobrými password manažérmi sú napr. Keeper (za ktorý si však musíš po nejakej dobe platiť), LastPass (tento je zadarmo, no páči sa mi o čosi menej ako Keeper) či Keychain (pre používateľov Apple produktov).

2. Toto by malo byť samozrejmosťou, no predsa si myslím, že je dôležité to sem napísať - nezdieľaj na internete svoje osobné informácie! Vyhni sa zdieľaniu svojho bydliska, školy, ktorú navštevuješ, miesta, na ktorých sa často nachádzaš, svojich hesiel a podobne. Ak už niečo z toho zdieľať chceš, skontroluj si nastavenia súkromia - je naozaj potrebné, aby celý internet videl, kde bývaš alebo stačí, ak to uvidia tvoji priatelia?

3. Keď už spomínam tých priateľov - neprijímaj žiadosť len tak od kohokoľvek. Pridávaj si do priateľov len ľudí, ktorých poznáš. Prečo tam mať niekoho iného? Môžeš sa tak maximálne ohroziť.

4. Okrem už spomínaných nastavení súkromia na sociálnych sieťach nie je odveci ani skontrolovať si, čo všetko zdieľaš s poskytovateľmi týchto služieb a teda, k čomu všetkému sa prípadný hacker vie dostať. Rôzne smartphonové aplikácie často požadujú prístup ku kontaktom, fotoaparátu, mikrofónu, či polohe zariadenia, zväčša z funkčných či marketingových dôvodov. A často to dáva zmysel - asi budem chcieť, aby Skype mal prístup k mojej kamere a mikrofónu, inak by som ho nemohla používať. No Instagram naozaj nemusí poznať moju polohu, aj keď budú možno reklamy trošku menej špecifické. Toto všetko si vieš pozrieť a zapnúť/vypnúť v nastaveniach tvojho mobilu.

5. Neposielaj neznámym ľuďom svoje fotky (či osobné informácie), dupľom nie také, ktoré by ťa v budúcnosti mohli ohroziť (áno, myslím "nudes"). A ak sa s niekým z internetu plánuješ stretnúť, daj si pozor - over si, či je naozaj tým, za koho sa vydáva. Skúste si najprv zavideochatovať, dávaj si pozor, či sa nespráva podozrivo (ak máš čo len trochu zlý pocit, radšej váš kontakt ukonči, nestojí to za to) a nesnaží sa vaše stretnutie urýchliť a v neposlednom rade sa stretnite niekde na verejnosti (napr. v populárnej kaviarni), ideálne nie len vy dvaja.

6. Dávaj si pozor, aké stránky navštevuješ, odkiaľ niečo sťahuješ či nakupuješ. Skontroluj si dôveryhodnosť a bezpečnosť stránky ešte predtým, ako na nej zazdieľaš svoje osobné informácie (napr. pri vypĺňaní objednávky). Prečítaj si jej recenzie a nechaj ju preveriť antivírusom.

Ak ťa zaujíma viac, určite sa pozri na stránku Citadelo, nájdeš tam napríklad aj článok s konkrétnejšími tipmi pre svoj bezpečný pobyt na internete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára