nedeľa 31. januára 2016

Vegan Q&A #1

Ahojte,
po dlhej dobe sa znova ozývam. Viem, viem, tvrdila som, že budem aktívnejšia a stále nič. Napadlo mi zopár nápadov, dokonca som ich začala písať, no buď mi chýbali fotky, nálada alebo čokoľvek iné. Jednoducho sa mi to nikdy nedostalo pod kožu, ak rozumiete. Dnes som dostala zásah z jasného neba a tak tu sedím a píšem článok.


V poslednej dobe sa toho u mňa zmenilo veľa. Naozaj veľmi, veľmi veľa. Stala sa kopa vecí a ja som šťastnejšia a naplnenejšia ako som kedy bola. Idem si za svojimi snami, zo života som dostala preč negativitu a napĺňam sa pozitivitou.
V tomto článku som sa rozhodla zamerať na jednu zo zmien, ktorá sa udiala (a ku ktorej sa schyľovalo už dlhšiu dobu).
Konečne som sa stala vegánkou.
Ľudia, ktorí ma poznajú, či sledujú na sociálnych sieťach vedia, že už takmer dva roky som bola vegetariánka. Celú tú dobu som sa zaujímala aj o vegánstvo a približne trištvrte roka, možno trošku menej som chcela postúpiť o level vyššie a tiež sa zaradiť medzi ľudí, ktorí sa môžu hrdo nazývať vegánmi, no stále som videla nejaké problémy. Čo obedy u starkých? A v škole? A čo tábory? Avšak pred pár dňami sa vo mne niečo pohlo a už ma nič nedržalo vzadu. Rozhodla som sa. A spravila som to, čo som chcela spraviť už dávnejšie. A som nadšená. Zmena stravy mi robí dobre (pôsobí na mňa ešte lepšie ako keď som prestala jesť mäso).
Rozhodla som sa článok spracovať formou odpovedí na otázky a tak som sa na Ask.fm popýtala, čo by sa ľudia chceli opýtať vegána. Najlepšie a najčastejšie pýtané otázky som vybrala a teraz vám na ne odpoviem.

1. Prečo si sa rozhodla stať sa vegánkou? Je to nejaká móda?
Nie, nie je to móda. Rozhodla som sa ako zo zdravotných, tak z morálnych, či enviromentálnych dôvodov. Ľudia o tom buď ani nevedia, alebo si len zakrývajú oči, no chov zvierat na mlieko, vajcia, či dokonca aj na med je vo väčšine prípadov omnoho horší ak mäsový priemysel. Krava (takisto ako každá mama-cicavec) má mlieko len vtedy, keď má mláďa. A tak sa kravičky vo veľkochovoch niekoľkokrát do roka umelo oplodňujú (človek ich vlastne rukou znásilní) a keď sa jej narodí teliatko, rovno jej ho zoberú a ide na mäso. Celý život žije v strašných podmienkach, zavretá v tme, v bolesti a strachu. A keď prestane dávať mlieko, zbavia sa jej. Sliepky na tom nie sú o nič lepšie. Napchaté v malých klietočkach, v tom lepšom prípade v jednej veľkej hale. Občas ich oplodnia, nech ich je viac, no ak sa vyliahne kohútik, zaživa ho pomelú a vyhodia. A keď sliepky prestanú dávať vajíčka, koniec. Včely sú vykurované, nadrogované, aby im mohli zobrať ich životnú prácu. Jedna lyžička medu je celoživotná práca 12 včiel. A my im ju berieme. Do sliepok a do kráv je pichaná kopa drog, umelín, antibiotík a iného. 
V našom tele sa ukladajú ako tieto chemikálie, tak aj prebytočné množstvo tukov, bielkovín a podobne. Mäso nás pomaly zabíja. A ostatné živočíšne produkty na tom nie sú omnoho lepšie.
Okrem toho, kvôli chovu týchto zvierat sa ničia neuveriteľne veľké plochy našej Zeme, vypaľujú sa lesy a zabíjajú ďalšie nevinné tvory. Kŕmime ich ohromným množstvom obilnín, omnoho väčším ako by sme spotrebovali sami. A tým sa ničí ďalšia pôda. Pri ich prevoze tam a tam a potom aj pri prevoze mäsa, či iných produktov sa do ovzdušia uvoľňuje šialené množstvo emisií. A to nehovorím o metáne v ich vetroch.

2. Podporujú ťa kamaráti?
Niežeby za mnou chodili "áno, ideš, pomáhaj!", no nepodkopávajú ma (tak ako to robili ľudia, ktorých som zo svojho života vyradila, pri mojom prechode na vegetariánstvo), rešpektujú to, nepresviedčajú ma, aby som to nerobila. Myslím, že tí, ktorí ma poznajú najlepšie to aj tak očakávali.

3. Chutí ti sójové "mäso"?
Nie a nikdy mi nechutilo. No zbožňujem tofu, či tempeh.

4. Aké má vegánstvo výhody? A aké má nevýhody?
Vegáni sú zdravší, majú viac energie, veľakrát sú aj šťastnejší. Rastlinná strava nezaťažuje ani telo, ani planétu a ani myseľ. Lepšie vlasy, pokožka, pokles váhy. Menej žalúdočných problémov. Nevýhodou bude asi predsa len to, že človek musí byť zodpovedný a dávať si pozor na to, čo je. No nie je to náročné, dá sa na to zvyknúť.

5. Vadia ti ľudia, ktorí sa neustále sťažujú na to, ako vegáni všade pchajú vegánstvo , zatiaľ čo ti neustále "vysvetľujú" aké je mäso dôležité?
Neriešim ich. Je to ich vec, oni sa zbytočne trápia hlúposťami a zaťažujú sa. Ja sa len usmejem a poprajem im pekný deň.

5. Kde zbieraš motiváciu?
Keď už si vegánom, motiváciu naozaj nepotrebuješ. No odporúčam čítať, pozerať, zisťovať.

6. Dáš mi nejaké recepty?
Ja osobne nejak recepty neriešim, najem sa podľa toho na čo mám chuť a čo máme doma. No zbožňujem napríklad wrap (placku natrieť sójovou omáčkou a naklásť šalát, fazuľu, avokádo, kukuricu, hrach, tofu, čokoľvek), či rôzne šaláty a podobne. Som lenivá, takže si vždy spravím niečo rýchle a okrem toho, surová strava je predsa len lepšia. (Ak by vás zaujímalo čo jem, kuk na môj Instagram: @betkaludmova)

Nateraz to ukončím, aj tak je tento článok dosť dlhý. Prajem vám krásne dni a vidíme sa nabudúce! :)

1 komentár:

  1. dobrý deň
    Získanie legitímna úver bol vždy veľký problém pre ľudí, ktorí sa potrebujú peniaze.
    Ľudí, ktorí potrebujú pôžičku sú viac znepokojení úverové a zabezpečenia.
    Mňa si starosti, ak ste ma kontaktovať teraz vám spokojnosť vašich finančných potrieb, pretože ja som legitímne veriteľa akreditované dom veritelia. My pôžičku úroková sadzba je 4% a
    Ak máte záujem o získanie finančnej pomoci, kontaktujte ma. Tu je môj email: lucastrid123@gmail.com
    Ďakujem vám za vaše pochopenie.

    OdpovedaťOdstrániť