piatok 7. augusta 2015

Kyberšikana, internetové zlodejstvo a klamstvo

Ahoj, 
dnes to bude trošku nezvyčajný článok, no dúfam, že ho aspoň niekto ocení.
Možno by Ťa zaujímalo prečo vlastne niečo také píšem. Kto sleduje môj profil na sociálnej sieti Ask.fm si možno všimol, že sa niečo deje. Áno, niekto mi ukradol profil. (Už mám nový - TU) Niečo podobné ma postretlo už viac krát a vždy som sa pýtala: 'Prečo?', 'Načo mu/jej to je?', 'Čo z toho má?' a podobne. A tak nejak ma napadlo, že by som sa na túto tému mohla vyjadriť na blogu. A tak tu sedím, o pol 12 v noci a cez internet Ti zdeľujem svoje myšlienky. 





Internet je skvelá vec. Naozaj. Veľmi rýchlo a jednoducho tam nájdeš skoro všetko čo hľadáš. No takisto ako kopu iných vecí aj internet začali ľudia zneužívať a "kaziť".

Takzvaní hejteri, internetoví trolovia, hackeri a kopa iných. Sú to práve tí ľudia, ktorí asi doma nemajú čo robiť a tak ostatných bezdôvodne urážajú, zosmiešňujú, kradnú im účty. Samozrejme, treba rozlišovať medzi hejterom a kritikom. Ak niekto napíše naozaj konštruktívnu kritiku podloženú logickými dôkazmi, tak jeho názor beriem. 
"Nepáči sa mi tvoja tvorba, lebo všetko príliš obkecávaš a trvá Ti dlho, kým sa dostaneš ku koreňu veci. A nepáči sa mi dizajn tvojho blogu, ale to je subjektívne, z technickej stránky je spravený dobre." - "Si krava, tvoja mama Ťa nemala ani porodiť, zomri na rakovinu!!!"
Vidíš tam ten rozdiel? A to je ešte ten lepší prípad. Väčšinou človek, ktorý píše tieto hejty neovláda ani základy svojho rodného jazyka. Takže to vyzerá nejak takto: "neser ma toto sa mi vobec nepaci mvozem ta zmladyt ag butem chcjed!!!"

Potom sú tu ľudia, ktorí zakladajú falošné profily nejakého iného človeka a následne ho na tých profiloch znemožňujú. Alebo mu rovno ukradnú profil a zosmiešnia ho tam.
Naozaj, ak toto číta niekto, kto niečo takéto už spravil, bola by som rada, keby mi napísal (pokojne aj anonymne, je mi to jedno) aký mal na to dôvod, čo z toho mal a podobne.

Len tak mimochodom, keby to niekoho zaujímalo - za niečo takéto by Ťa ukrivdený človek mohol udať a mohli by ťa trestne stíhať a súdiť. To len tak, keby niekto nevedel.

Veľa ľudí, ktorí niečo z tohto robia, majú problém sami zo sebou. Nízke sebavedomie, alebo len obyčajná závisť. Zábavné na tom je, že ak by sa hejter mal postaviť čelom tomu, komu na internete nadával, tak by stiahol chvost medzi nohy, usmial sa a povedal maximálne tak niečo v zmysle: "Vyzeráš úžasne, sledujem Ťa na Instagrame, vieš o tom?".

Z môjho pohľadu sú to úbohí ľudia. Neviem či si myslia, že týmto niečo dokážu, ale je to úplne naopak. 

A potom, milí hejteri, prosím, vysvetlite mi, prečo nadávate niekomu, koho ste ani v živote nevideli? Celý deň sedíte pri niekoho sociálnej sieti, YT kanále, či blogu a potom mu/jej píšete nenávistné komentáre na jeho/jej osobu. Prečo? Veď ho/ju nepoznáte. A aj keby, aj tak na to nemáte právo. A len veľmi vystrašená úbohá duša, ktorá sa za seba musí veľmi hanbiť sa skrýva za maskou internetovej anonymity, zvlášť ak nelogicky uráža ostatných.

Viac-menej ten článok píšem skôr kvôli tomu, aby som sa nad tým zamýšľala, hĺbala, aby som dumala. Niečo ako zápis do denníčka. Ale to snáď nevadí. Možno si to niekto prečíta a bude sa mu/jej to ako článok páčiť. A bola by som nevýslovne rada, keby si to prečítal niekto z vyššie spomenutých a trošku sa nad sebou zamyslel. Nie je to síce moje majstrovské dielo, ale to nevadí.

Aké máš s internetovými "zločincami" skúsenosti ty? Spravila si niekedy niečo z vyššie spomenutých? Daj mi vedieť do komentárov, rada si to prečítam! :)

2 komentáre: